Yazarlarımız

Yavuz Daloğlu​
İlk, orta ve liseyi Ankara'da sırasıyla Çankaya İlkokulu, Namık Kemal Ortaokulu ve Ankara Atatürk Lisesi'nde; yükseköÄŸrenimini Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji Bölümü'nde tamamladı. 1986'da, bitirdiÄŸi bölüme AraÅŸtırma Görevlisi olarak atandı. 1988'de yüksek lisans öÄŸrenimini tamamlayarak "Bilim Uzmanı", 1993'te de doktorasını tamamlayarak "Bilim Doktoru" unvanlarını aldı. 1994'te aynı üniversitenin Devlet Konservatuvarı'na öÄŸretim üyesi olarak atandı. 2012'de yayınevi kurmak amacıyla kendi isteÄŸiyle emekli oldu ve 2013'te OpusKitap'ı kurdu. Yurtiçi ve yurtdışında onlarca ulusal ve uluslararası bilimsel toplantıda musiki ve tarih üzerine bildiri sundu. Makaleleri ve bildirileri yayınlandı. Ayrıca belgesellere geridüzey (background) musikileri yazdı. Hâlen Türk kültür ve musiki tarihine iliÅŸkin kitaplar yazmakta, kurucusu olduÄŸu OpusKitap'ı yönetmekte ve editörlük görevini sürdürmektedir.

Özdemir Nutku​
İlkokuldan sonra girdiÄŸi Robert Kolej’den 1950’de mezun oldu. 1952’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih CoÄŸrafya Fakültesi’nin İngiliz Dili ve Edebiyatı Kürsüsü’ne girdi. 1956’da Ankara Üniversitesi’nden mezun olan yazar, aynı yıl bir bursla Almanya’ya gitti ve Göttingen kentindeki Georg-August Üniversitesi, Tiyatro Bölümü’ne alındı ve oradaki öÄŸrenimini 1959 yazında tamamladı. Almanya’da bulunduÄŸu yıllarda, Göttingen Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni ünlü Heinz Hilpert’in yanında üç yıl asistanlık yaptı ve Almanya’daki çeÅŸitli özel tiyatrolarda oyun sahneledi. 1959’da yurda döndü ve bir yıl önce kurulan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih CoÄŸrafya Fakültesi Tiyatro Enstitüsü’ne asistan olarak girdi. 1961’de doktor, 1967’de doçent ve 1974’te de profesör oldu. 1965 yılında, A.B.D.’de Yale, Washington (Seattle), Chicago, Pittsburg, Northwestern, Minnesota, Southern California, UCLA, Carnegie Techn., North Carolina gibi daha birçok üniversitede dersler, konferanslar verdi, seminerler düzenledi; stüdyo ve atölye çalışmaları yönetti. 1966 yılının Ocak ayı başından Haziran sonuna kadar, iki öÄŸretim dönemi Viyana Üniversitesi Tiyatro Enstitüsü’nde ders verdi. 1991’de Batı Sidney Üniversitesi’nde uluslararasi bir uzmanlar topluluÄŸuna oyunculuk üst semineri düzenledi. 1997’de Hartt School of Music and Performing Arts, Connecticut’ta, Amerikalı ve İsveçli öÄŸrencilere, iki hafta süreyle, rol yapımı üzerine atölye çalışmaları yaptı.1976 güzünde İzmir’e yerleÅŸen Nutku, Ege Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve Sahne Sanatları Bölümü’nü kurdu. Nutku, bugüne kadar basılmış ve basılmamış 54’ü telif, 60’ı çeviri, 4’ü ÅŸiir, 16’sı oyun ve uyarlama, 2’si senaryo, 1’i çocuk olmak üzere 127 kitap yazdı ve yayınladı. Nutku, Holanda’da yayınlanan Encyclopedia of Islam, Türkiye’de Diyanetçe yayınlanan İslam Ansiklopedisi ile Kanada’da yayınlanan World Encyclopedia of Contemporary Theatre’ın sürekli yazarlarından biridir. Birçok uluslararası kongrede ülkemizi temsil eden ve aynı zamanda oyun sahneleme hocası ve tiyatro yönetmeni olan Nutku, bugüne kadar altmışın üstünde oyun sahneledi, pek çok ödüle lâyık görüldü.

Murat Tuncay​
İlköÄŸreniminden sonra orta öÄŸrenimini 1968'de TED Ankara Koleji'nde, yükseköÄŸrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih CoÄŸrafya Fakültesi Tiyatro Kürsüsü'nde tamamladı. 1974 yılında Tiyatro Bilimi alanında ülkemizdeki ilk Yüksek Lisans diplomasını aldı. 1973-1976 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Millî EÄŸitim Bakanlığı'na baÄŸlı Film Radyo ve Televizyonla EÄŸitim Merkezi'nde Seslendirme Uzmanı olarak çalıştı. Bu kurumda Diskotek Åžubesi'nin kuruluÅŸunu gerçekleÅŸtirdi. Çok sayıda kısa ve uzun metrajlı film ve Tv eÄŸitim programının seslendirme tasarım ve uygulamalarını yaptı. 1976'da yeni açılan Ege Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü'ne Asistan olarak atandı. 1983'de ÖÄŸretim Görevlisi, 1985'de Yardımcı Doçent, 1987'de Doçent oldu. 1988-1992 yılları arasında öÄŸretim üyeliÄŸinin yanı sıra Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini de yürüttü. 1993'te ProfesörlüÄŸe yükseltildi. 1996'da aynı Fakültede Dekanlığa atandı. 1998'de Sahne Sanatları Bölüm BaÅŸkanlığı'na getirildi. İngiltere, İtalya, Almanya, Macaristan ve Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde bilim dalıyla ilgili incelemelerde bulundu. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok ulusal ve uluslararası bilimsel toplantıda bildiri sundu. Makaleleri ve bildirileri, ayrıca ÅŸiir kitapları yayınlandı.

Nazım Canca
Nazım Canca, askerlik görevini Ulu Önder Atatürk’ün huzurunda Çankaya KöÅŸkü’nde yapmış, askerliÄŸinin bitimine yakın O’nun izniyle Emniyet TeÅŸkilâtı’na müracaat etmiÅŸ ve polis olarak Ata’sının Rusça mütercimi, kütüphane memuru ve yakın koruması olarak 10 Kasım 1938’e kadar hizmete devam etmiÅŸtir. Nazım Canca Emniyet TeÅŸkilâtı’nın 6 sicil numaralı polisi olarak Atatürk’ten sonra İsmet İnönü ve Celâl Bayar’ın da yakın korumalığını sürdürmüÅŸ, Polis BaÅŸmüfettiÅŸi olarak emekli olmuÅŸtur. Ayrıca bu görevlerinin yanında 1950’de baÅŸlattığı çalışmalarının sonucu olarak ülkemizde Judo Federasyonu’nun kurucularından olmuÅŸ, Federasyon’nun asbaÅŸkanlığını yapmış, bunun yanı sıra tekvando ve karate federasyonlarının da kurulmasına katkıda bulunarak Polis Akademisi öÄŸrencileriyle Türk GençliÄŸi’ne sayısız sporcu kazandırmıştır. Nazım Canca, Atatürk’ten sonra İsmet PaÅŸa ve Celâl Bayar ile yaÅŸadığı günleri ve hatıralarını da yazmayı planlamıştı. Ancak onu İzmir’de yapılan bir tekvando karşılaÅŸmasının onur konuÄŸu olarak bulunduÄŸu sırada 30 Kasım 1981’de yitirdik.
“Rahmet olsun ruhuna.”
(Natık Canca, Namık Canca, Cemile Canca Ön, Burçin Canca Bilgihan)

Damla Asena DaloÄŸlu
İlköÄŸretim ve liseyi İzmir'de, yükseköÄŸrenimini ise 2015'te Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde tamamladı. 2012-2013 yıllarında Erasmus DeÄŸiÅŸim Programı çerçevesinde Università degli Studi di Urbino “Carlo Bo”, Lettere e Filosofia'da öÄŸrencilik yaptıktan sonra aynı yıl Paris’te Fondation Robert de Sorbon bünyesinde Cours de Civilisation Française de la Sorbonne'dan İleri Fransızca sertifikası aldı. 2015'te Atatürk'ün yakın koruması, Rusça mütercimi ve kütüphane görevlisi Nazım Canca'nın el yazması hatıralarını "Hayatım ve Hatıralarımda Atatürk" baÅŸlığıyla kitaplaÅŸtırdı. Hâlen özel sektörde çalışmakta, Yoga öÄŸreticiliÄŸi yapmakta ve OpusKitap'ta editörlüÄŸe devam etmektedir.

Halil Bedi Yönetken
15 Mayıs 1899'da Bursa'da doÄŸdu. İlk, orta ve lise öÄŸrenimini burada tamamladıktan sonra Istanbul Muallim Mektebi'ni bitirerek 1928'e kadar Bursa, sonrasında ise Istanbul'un deÄŸiÅŸik liselerinde musiki öÄŸretmenliÄŸi yaptı. 1928'de Maarif Vekâleti'nin açtığı sınavı kazanarak musiki eÄŸitimciliÄŸi dalında uzmanlaÅŸmak üzere Prag Konservatuvarı’nda öÄŸrenim görmek üzere Çekoslavakya’ya gönderildi. Prag Konservatuvarı’ndan 1932’de mezun olduktan sonra Almanya, İtalya ve Fransa’ya giderek, buralarda da musiki eÄŸitimciliÄŸi yöntemleri konularında derinleÅŸti. 1933 yılında Türkiye’ye döndükten hemen sonra Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü Müzik Åžubesi’ne öÄŸretmen olarak atandı. 1934’te Yüksek ÖÄŸretim ve Güzel Sanatlar Umum Müdürü Cevat DursunoÄŸlu tarafından Güzel Sanatlar Åžube Müdürü, ayrıca Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü Müzik Åžubesi Åžefi olarak da atandı ve bu iki görevi birer yıl sürdürdü. Yine 1934’te bir yandan da Ankara Radyosu’nun henüz Ankara Palas’ın alt katından yayın yaptığı sıralarda musiki programları hazırlayıp sunmaya baÅŸladı. Musiki Muallim Mektebi’nin bazı sınıflarının 1935 yılında Paul Hindemith tarafından Devlet Konservatuvarına dönüÅŸtürülmesi çabasında katkısı oldu. Türkiye’nin bütün bölgelerinde Ankara Devlet Konservatuvarı’nca gerçekleÅŸtirilen resmî derleme gezilerinin 1937’de baÅŸlayan ilkine üye ve 1941’den 1952’ye kadar gerçekleÅŸen 12’sinde de Derleme Heyeti BaÅŸkanı olarak görevlendirildi. Konservatuvarın folklor arÅŸivi ÅŸefi Muzaffer Sarısözen ve ses teknisyeni Rıza YetiÅŸen’le birlikte yaklaşık 10.000 kadar halk ezgisi derledi. Halil Bedi Yönetken’in 1947’den baÅŸlayarak ve sonraki yıllarda da devam eden uluslararası bilimsel toplantılarda sunduÄŸu bildiriler, yaÅŸamı ve Türkiye’nin musiki tarihi açısından son derece önemlidir. 1955’te, Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kâzım TaÅŸkent’in isteÄŸiyle ve Vedat Nedim Tör’ün baÅŸkanlığında kurulan Türk Halk Oyunlarını YaÅŸatma ve Yayma Tesisi’nde yönetim kurulu üyesi sıfatıyla görev aldı ve bu görevini yaÅŸamının sonuna dek sürdürdü. 1957’de Istanbul’a yerleÅŸti ve 28 AÄŸustos 1957’de Çapa EÄŸitim Enstitüsü’ne nakille atandı. Bu görevinin yanı sıra Istanbul Belediye Konservatuvar’ında Monodik Türk Musikisi Sanat Kurulu BaÅŸkanlığı’nı üstlendi ve aynı zamanda Istanbul Radyosu’nda tonmeisterliÄŸe devam etti. Ayrıca, 1959-1960 yılından vefatına kadar yine bu okulda folklor uzmanı olarak Türk Musikisi Bölümü’nde Folklor dersleri vermeye baÅŸladı. 1964 yılında Çapa EÄŸitim Enstitüsü’nden emekli olduktan sonra Istanbul Radyosu’na musiki danışmanı oldu. 28 Aralık 1968’de vefat etti.

Alp HamuroÄŸlu
İlk ve orta öÄŸrenimini Ankara’da, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde baÅŸlayan yükseköÄŸrenimini, 1974’te İstanbul Üniversitesi DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi’nde tamamladı. 60’lı yılların sonunda Ankara’da gençlik hareketleri içinde bulundu, “68’li”dir. 70’li yıllarda çeÅŸitli davalarda (1972’den baÅŸlayarak “Åžafak” ve “TİİKP”de, 1975’te “Aydınlık” davalarında) yargılandı. 1975’ten sonra, Halkın Sesi, Aydınlık, Bora ve Türkiye GerçeÄŸi dergileri ile Aydınlık Yayınları ve Aydınlık gazetesinde çalıştı. 1980’den sonra Saçak, Seçenek, Aydınlık, Teori, Bilim ve Ütopya, Bilim ve Gelecek ve baÅŸka dergilerle Aydınlık gazetesine araÅŸtırma ağırlıklı yazılar yazdı. “Alman İslamı” (İstanbul, Kaynak Yayınları, 2001) baÅŸlıklı kitabıyla 2001 yılı “Turan Dursun AraÅŸtırma ve İnceleme Ödülü”nü aldı. 2016’da Hıristiyanlık, İslamlık ve Avrupa - DoÄŸu’dan Batı’ya Uygarlık Kapıları / Endülüs, Sicilya, Haçlı Seferleri baÅŸlıklı kitabı yayınlandı (İstanbul, Bilim ve Gelecek Yayınları). ÇeÅŸitli internet sitelerinde (ve dagarcikturkiye.com aylık internet dergisinde) yazıları yayınlanıyor. OpusKitap'ın yayınladığı Yavuz DaloÄŸlu'nun II. Abdülhamid ve Dönemi - Osmanlı Matbuatından 101 Pare Karikatür ve İllüstrasyon ve Karikatürlerle İllüstrasyonlarda Mustafa Kemal PaÅŸa ve İstiklâl Savaşı kitaplarına giriÅŸ yazısı yazmıştır.

Efdal Sevinçli
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih CoÄŸrafya Fakültesi'nden 1972'de mezun oldu. 1972'den baÅŸlayarak Adana, MaraÅŸ, Menemen liseleri ile İzmir EÄŸitim Enstitüsü'nde öÄŸretmenlik yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı ve aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi'nden öÄŸretim görevlisi olarak 1998'de emekli oldu.

Mahmut Esat Bozkurt
1892 yılında o dönemde İzmir’e baÄŸlı bir kaza olan KuÅŸadası’nda doÄŸdu. Babası KuÅŸadası’nın ileri gelen ailelerinden HacımahmutoÄŸulları’ndan Hasan Bey’dir. İki yıl İzmir İdadisi’nde okuduktan sonra, II. Abdülhamid yönetimine karşı mücadeleye katılan dayısı Ubeydullah Efendi ile birlikte Istanbul’a gitti. 1911 yılında Istanbul Hukuk Mektebi’nden mezun oldu. Lozan ve Freiburg Üniversitelerinde öÄŸrenim gördü ve kapitülasyonlar konusunda doktora yaptı. İzmir’in Yunanlılar tarafından iÅŸgâlinden sonra İstiklâl Savaşı’na katılmak üzere yurda döndü ve Ege Bölgesi’nde Kuva-yı Milliye teÅŸkilatının içinde yer alarak önemli yararlıklar gösterdi. Büyük Millet Meclisi I. Dönem İzmir mebusu olarak Meclis’e girdi. Meclis’te Anayasa Komisyonu ve DışiÅŸleri Komisyonu’nda çalıştı. 12 Temmuz 1922 tarihinde Rauf Orbay’ın baÅŸkanı olduÄŸu IV. İcra Vekilleri Heyeti’nde İktisat VekilliÄŸi’ne seçildi. Bu görevini 4 AÄŸustos 1923 tarihine kadar sürdürdü. 11 AÄŸustos 1923 tarihinde baÅŸlayan BMM II. Dönem’de tekrar İzmir mebusu seçildi. 14 AÄŸustos 1923 tarihinde Ali Fethi Okyar’ın baÅŸkanlığında kurulan V. İcra Vekilleri Heyeti’nde, BMM tarafından ikinci kez İktisat VekilliÄŸi’ne seçildi. Bu görevini 27 Kasım 1923 tarihine kadar sürdürdü. 20 Nisan 1924 tarihinde kabûl edilen TeÅŸkilât-ı Esasiye Kanunu’nun hazırlayan komisyonda görev aldı. 22 Kasım 1924 tarihinde Ali Fethi Okyar hükûmetinde Adliye Vekili olarak görevlendirildi. 5 Kasım 1925 tarihinde Ankara Hukuk Mektebi’nin açılmasında büyük payı oldu. Bu görevine III. ve IV. İsmet İnönü ‘nde de Adliye Vekili olarak görev yaptı. Adliye VekilliÄŸi döneminde 17 Åžubat 1926 tarihinde Türk Medenî Kanunu, 1 Mart 1926 tarihinde Türk Ceza Kanunu, 19 Nisan 1926 tarihinde Kabotaj Kanunu, 22 Nisan 1926 tarihinde Türk Borçlar Kanunu, 29 Mayıs 1926 tarihinde Türk Ticaret Kanunu, 18 Haziran 1926 tarihinde Türk Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu gibi Türk hukuk sisteminin temel yasaları hazırlanarak yürürlüÄŸe girdi. Cumhuriyet tarihinde Bozkurt-Lotus Vakası olarak adlandırılan, Bozkurt adlı Türk gemisiyle Lotus adlı Fransız gemisinin 2 AÄŸustos 1926 tarihinde Ege Denizi’nde’de çarpışması nedeniyle iki ülke arasında çıkan anlaÅŸmazlıkta Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’ni Lahey Uluslararası Adalet Divanı’nda temsil etti. Bu dava, tarihçiler tarafından Türk hukukunun ve adalet örgütünün kapitülasyonlar dönemini geride bırakarak insan ve egemenlik haklarına dayalı çaÄŸdaÅŸ hukuk düzeyine yükseldiÄŸinin bir simgesi olarak deÄŸerlendirilmektedir. 1934 yılında Soyadı Kanunu’nun yürürlüÄŸe girmesiyle Atatürk tarafından “Bozkurt” soyadı verildi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Anayasa ve Devletler Hukuku hocalığı da yaptı. 21 Aralık 1943 tarihinde beyin kanaması sonucu Istanbul’da vefat etti.